Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι κορυφαίοι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό στα αθλήματά τους, χρησιμοποιούν ότι καλύτερο και πιο (ημι)νόμιμο υπάρχει προκειμένου να βελτιώσουν τις προσωπικές τους επιδόσεις.

Φυσικά, το τένις δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό….

Η υπόθεση της Μαρία Σαράποβα, φέρνει στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα…

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια περίπτωση τερατώδους λάθους από την πλευρά της Ρωσίδας και ξεκάθαρης, ευσυνείδητης χρήσης ουσίας που βελτιώνει τις επιδόσεις.

Είναι αυτό που λέμε ότι η Σαράποβα κινήθηκε στα επικίνδυνα κατατόπια των γκρίζων ζωνών του ντόπινγκ…

Όπως παραδέχθηκε η αρμόδια αρχή, η WADA (World Αnti-Doping Agency), η ουσία meldonium μπήκε το 2016 στην απαγορευμένη λίστα.

Ωστόσο, από το 2015 γνωρίζανε όλοι ότι το meldonioum που ανήκει στην κατηγορία “hormone and metabolic modulators”, θα απαγορευόταν το 2016, έχοντας μπει σε διαδικασία monitoring.

Με μια πρόχειρη βόλτα στο διαδίκτυο, μπορεί να δει κανείς ότι το meldonioum έχει χρησιμοποιηθεί κι από άλλους αθλητές για την βελτίωση των αθλητικών τους επιδόσεων, κυρίως Ρώσων, Ουκρανών κλπ.

Είναι μια ουσία η οποία για καιρό κινούνταν στις γκρίζες ζώνες του ντόπινγκ και από τον περασμένο Ιανουάριο, πέρασε στην κόκκινη γραμμή όπως και πολλές άλλες ουσίες που μπορείτε να δείτε στο αρχείο της WADA με τις απαγορευμένες ουσίες για το 2016.

Πολλές απο αυτές τις ουσίες, ήταν νόμιμες μέχρι φέτος όμως ο καθένας που κάνει πρωταθλητισμό θα πρέπει να γνωρίζει τι παίρνει και τι είναι νόμιμο.

Του χρόνου, στην απαγορευμένη λίστα του 2017 θα μπούν άλλες 200 ουσίες που αυτή τη στιγμή θεωρούνται νόμιμες και χρησιμοποιούνται κατά κόρον απ’τους αθλητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Η Σαράποβα είχε το θάρρος να βγει να το πει η ίδια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια από τις κορυφαίες τενίστριες στον κόσμο και μια σπουδαία πρεσβευτής του αθλήματος, σε όλα τα επίπεδα.

Τα οφέλη που έχει αποκομίσει το τένις από τη Σαράποβα, είναι τεράστια….

Ωστόσο είναι απαράδεκτο για τα εκατομμύρια δολάρια που διακινούνται γύρω απ’το όνομά της, να μην έχει προβλεφτεί η παρακολούθηση βασικών κανονισμών λειτουργίας.

Δεν θέλω να τιμωρηθεί η Μαρία και η υπόθεση του Ρισάρ Γκασκέ πίσω στο μακρινό 2009, με κάνει αισιόδοξο ότι η ITF θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει την υπόθεση και να την τιμωρήσει με τη μικρότερη δυνατή ποινή.

Βέβαια, ακόμα και οι χαλαρές ποινές είναι εξοντωτικές πλέον… Ο κίνδυνος τιμωρίας είναι μέχρι και 4 χρόνια.

Υπενθυμίζω ότι ο Γκασκέ είχε βρεθεί θετικός σε χρήση κοκαϊνης και η ITF είχε δεχθεί τον ισχυρισμό του Γάλλου ότι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό του προερχόταν από ένα φιλί που έδωσε σε μια γυναίκα σε ένα πάρτυ…

Τιμωρήθηκε με το μίνιμουν της προβλεπόμενης ποινής (8 μήνες αν δεν κάνω λάθος) και επέστρεψε κύριος…

Όλοι οι αθλητές κινούνται στις γκρίζες ζώνες του ντόπινγκ…. Απλά η Μαρία πιάστηκε…

Μαρίνος Ταχτσίδης – tachtsidis@tennis24.gr