Με ανυπομονησία αναμένονταν τα πλάνα επέκτασης που θα ανακοίνωναν οι διοργανωτές του US Open την Πέμπτη, ωστόσο οι Αμερικανοί άφησαν την πολυσυζητημένη οροφή στο Arthur Ashe εκτός πλάνων αφού προτίμησαν να δαπανήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για νέα courts και για επέκταση στα ήδη υπάρχοντα.
Ένα τεράστιο έργο ανανέωσης των εγκαταστάσεων στο Flushing Meadows ανακοίνωσαν οι άνθρωποι του Αμερικανικού Όπεν, ωστόσο η απουσία οροφής από το μεγαλεπίβολο project, σίγουρα προκάλεσε έντονο προβληματισμό και πικρόχολα σχόλια.
Οι τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα λόγω των βροχών, παρόλαυτά οι διοργανωτές δεν θεώρησαν προτεραιότητα την τοποθέτηση οροφής στο Arthur Ashe, προτιμώντας να καλυτερεύσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τη χωρητικότητα των άλλων γηπέδων.
Βέβαια, το εγχείρημα της οροφής στο Arthur Ashe που είναι το μεγαλύτερο γήπεδο τένις στον κόσμο, με χωρητικότητα 22,500 θεατών, είναι από μόνο του πολύ δύσκολο αλλά και εξαιρετικά πολυδάπανο.
Το Arthur Ashe άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1997, αντικαθιστώντας το Louis Armstrong ως το κεντρικό court των εγκαταστάσεων στο Flushing Meadows και τότε είχε στοιχίσει 254εκ. δολάρια.
Το πλάνο ανανέωσης των εγκαταστάσεων, αναμένεται να κοστίσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια και θα τα αναλάβει η Ομοσπονδία της χώρας, με την απαραίτητη, φυσικά, κρατική επιχορήγηση.
Η USTA δικαιολόγησε την αποφασή της να μην συμπεριλάβει την οροφή στα πλάνα επέκτασης, στο γεγονός ότι το Arthur Ashe έχει κτιστεί πάνω “βαλτώδη γη”!
Αυτό σημαίνει, ότι σε λίγα χρόνια το US Open θα είναι το μοναδικό “εκτεθιμένο” στη βροχή Grand Slam, αφού ήδη το Wimbledon και το Australian Open έχουν οροφή ενώ το Γαλλικό Όπεν ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2017 θα είναι έτοιμη η οροφή στο Philippe Chatrier.
Το νέο πλάνο στη Νέα Υόρκη, προβλέπει στην αύξηση κατά 50% των θέσεων χωρητικότητας στο Luis Armstrong το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει 15,000 θεατές!
Το Granstand θα κατεδαφιστεί και θα κτιστεί εκ νέου σε άλλη περιοχή του National Tennis Center με χωρητικότητα 8,000 θεατών, 33% μεγαλύτερη απ’το προηγούμενο.
Άλλες βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις, θα έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των θεατών να βλέπουν καλύτερα τα προπονητικά sessions των τενιστών.
Όπως επεσήμανε η USTA, για να εγκριθεί αυτό το πλάνο απ’τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο. Πάντως, ο Μπλούμπεργκ είναι πολύ θετικός σε αυτή την εξέλιξη.
Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2016 ή το 2017 και θα έχουν ολοκληρωθεί για την αμέσως επόμενη διοργάνωση!