Σε περίπατο μετέτρεψε το υποτιθέμενο ντέρμπι για τα ημιτελικά του Roland Garros ο Ράφαελ Ναδάλ. Ο 22χρονος Ισπανός επικράτησε 3-0 σετ του απογοητευτικού Νόβακ Τζόκοβιτς, διατήρησε το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης και την Κυριακή θα διεκδικήσει τον 4ο συνεχόμενο τίτλο του στο Γαλλικό Όπεν απέναντι μάλιστα στον "αιώνιο" εχθρό του Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος δυσκολεύτηκε αλλά επικράτησε 3-1 σετ του Γκάελ Μονφίλς και πλέον ελπίζει στην κατάκτηση του μοναδικού Grand Slam που λείπει από τη συλλογή του. Οι δύο rivals θα αναμετρηθούν για 3η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Παρισιού.
Μια νίκη μακριά από την… ιστορία βρίσκεται ο Ράφαελ Ναδάλ. Το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης μετά την εύκολη, σχετικά, επικράτησή του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς με 6-4, 6-2, 7-6(3) την Κυριακή θα διεκδικήσει το 4ο συνεχόμενο Γαλλικό Όπεν και την 28η συνεχόμενη νίκη του στον ιστορικό θεσμό θέλοντας να ισοφαρίσει το ασύλληπτο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ρεκόρ του αξεπέραστου, επίσης μέχρι πριν από λίγα χρόνια, Μπιορν Μποργκ. Ο Ναδάλ δεν είχε καν γεννηθεί όταν ο Σουηδός "θρύλος" κατακτούσε για 4η συνεχόμενη χρονιά το ιστορικό τουρνουά το 1981 και 27 χρόνια μετά έρχεται για να αμφισβητήσει το ρεκόρ του Μποργκ ο οποίος βρέθηκε στις εξέδρες του Philippe Chatrier και παρακολούθησε τον Ναδάλ να πραγματοποιεί μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση "κόβοντας το βήχα" στο Νόβακ Τζόκοβιτς που έκανε όνειρα για τελικό και για το Νο2 του κόσμου.
Έχοντας σε πλήρη λειτουργία όλα αυτά τα στοιχεία που τον έχουν καθιερώσει στις συνειδήσεις των περισσότερων, αν όχι όλων, φίλων του αθλήματος ως τον κορυφαίο τενίστα που έχει πατήσει το πόδι του σε χώμα, ο Ναδάλ πραγματικά ισοπέδωσε τον 21χρονο Σέρβο και μόνο όταν κατέβασε ταχύτητα ο Τζόκοβιτς κατάφερε να τον κοντράρει στα ίσια απειλώντας τον με χαμένο σετ. Αν εξαιρέσουμε ένα black out στα μέσα του 3ου σετ, ο Ράφαελ Ναδάλ ήταν για ακόμη μια φορά εντυπωσιακός και δεν επέτρεψε ούτε ένα λεπτό στον Νόλε να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του.
1ο ΣΕΤ
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα ο Ράφαελ Ναδάλ φρόντισε να στείλει μήνυμα στον αντίπαλό του για το ποιός θα είναι το αφεντικό στο ματς. Ο Τζόκοβιτς γλιτώνοντας αρκετές ευκαιρίες για break, τελικά πλήρωσε το μουδιασμένο ξεκίνημά του στο 3ο game της αναμέτρησης όταν ο 22χρονος Ισπανός "έσπασε" το σερβίς του και πήρε προβάδισμα στο εναρκτήριο κομμάτι του ημιτελικού. Διατηρώντας εύκολα το δικό του σερβίς, ο Ναδάλ πίεζε ασταμάτητα τον Τζόκοβιτς ο οποίος μοχθούσε να κρατήσει το σερβίς του το οποίο βρέθηκε σε πολύ κακή μέρα (54% στο 1ο σερβίς συνολικά). Χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και με εντυπωσιακά χτυπήματα, ο Ναδάλ πήρε κεφάλι στο σκορ με 6-4 σε 57 αγωνιστικά λεπτά.
2ο ΣΕΤ
Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για τον Σέρβο στο 2ο σετ. Ο Ναδάλ "έσπασε" στο 1ο game του σετ το σερβίς του Τζόκοβιτς και σα να μην έφτανε αυτό επανέλαβε το ίδιο και στο 5ο game ολοκληρώνοντας το 2ο σετ σε μόλις 34 λεπτά με 6-2. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο Τζόκοβιτς πραγματοποιώντας πολλά αβίαστα λάθη, δεν θύμισε σε τίποτα τον παίκτη που ζόρισε αρκετά τον Ισπανό στον ημιτελικό του Αμβούργου. Προσπαθόντας να πλήξει τον αντίπαλό του στις ευθείες του γηπέδου και με αρκετό ρίσκο στα χτυπήματά του, ο Τζόκοβιτς ήταν ολοφάνερο ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την τακτική που επέλεξαν με τον προπονητή του, Βάιντα για να κερδίσουν τον ανίκητο Ισπανό.
3ο ΣΕΤ
Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε με το ξεκίνημα του 3ου σετ στο οποίο ο Ράφαελ Ναδάλ με δύο break στο 1ο και το 3ο game, ουσιαστικά τελείωσε τον αγώνα. Ή μήπως όχι… Ο Τζόκοβιτς μην έχοντας να χάσει τίποτα, απελευθέρωσε το παιχνίδι του το οποίο άρχισε να του βγαίνει. Απαντώντας άμεσα στο 2o break του Ναδάλ, ο Σέρβος "έσπασε" ακόμη μια φορά το σερβίς του Ισπανού την ώρα που σέρβιρε για να πάρει το ματς(5-4). Ο Ναδάλ σε αυτό το διάστημα παρουσιάστηκε αγνώριστος, προφανώς γιατί νόμισε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει. Ο Νόλε οδήγησε το παιχνίδι στο tie break και εκεί όπου τα μπαλάκια είναι συνήθως πιο βαριά, ο Ναδάλ επανήλθε στα γνωστά υπεράνθρωπα επίπεδά του. Με έξι συνεχόμενους πόντους πήγε το tie break στο 6-0 και το μόνο που κατάφερε ο Σέρβος ήταν να μειώσει σε 7-3.
Ο ημιτελικός με αριθμούς
Αν κάποιο στοιχείο στοίχισε στο Νόβακ Τζόκοβιτς αυτό ήταν χωρίς αμφιβολία του 1ο του σερβίς. Ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 54% ο Σέρβος δεν είχε στη φαρέτρα του ένα από τα σημαντικότερα όπλα του που πολλές φορές φέτος τον έχει βγάλει από δύσκολες καταστάσεις. Πολλά ήταν και τα αβίαστα λάθη του 21χρονου πρωταθλητή ο οποίος υπέπεσε σε 28 λάθη την ίδια ώρα που ο Ναδάλ είχε μόλις 16. Αυτό σε συνδυασμό με τους 66 winners του Ισπανού έναντι των 58 του Σέρβου, έγυρε την πλάστιγγα υπέρ του απόλυτου κυρίαρχου στις χωμάτινες επιφάνειες. Το γρηγορότερο σερβίς στην αναμέτρηση ήταν του Ναδάλ στα 210 χιλιόμετρα ανά ώρα ενώ ο Τζόκοβιτς "έτρεξε" με 208KMH.
Ημιτελικοί Roland Garros
Τζόκοβιτς (SRB)-Ναδάλ (ESP) 0-3 (4-6, 2-6, 6-7)
Φέντερερ (SUI)-Μονφίλς (FRA) 3-1 (6-2, 5-7, 6-3, 7-5)
Τελικός Roland Garros (8/6)
Ναδάλ (ESP)-Φέντερερ (SUI)