Το πιο βαρύ forehand στο tour, το άψογο footwork και η κάλυψη κάθε σπιθαμής του court, είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά όπλα στην άρτια εξοπλισμένη φαρέτρα του Ράφαελ Ναδάλ, ωστόσο σύμφωνα με τον Ισπανό πρωταθλητή του Wimbledon, το σημαντικότερο είναι “να το θέλεις πραγματικά πολύ”!
Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ο Ράφαελ Ναδάλ έδωσε την τελευταία του, φετινή, συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα Τύπου του All England Club με τον Ισπανό να είναι πανευτυχής και να το δείχνει…
Με ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο, ο 24χρονος από τη Μαγιόρκα απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λίγες μόλις στιγμές μετά την κατάκτηση του δεύτερου τίτλου στο ιστορικό Wimbledon και 8ου συνολικά Grand Slam της καριέρας του.
Όταν τον ρώτησαν ποιό από τα δύο τρόπαια στο Λονδίνο είναι πιο ξεχωριστό, ο Ναδάλ απάντησε διπλοματικά τονίζοντας: ” Και τα δύο Grand Slam εδώ είναι ξεχωριστό. Σίγουρα ο πρώτος μου τίτλος ήταν πιο δραματικός και πάντα όταν κερδίζεις για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο τουρνουά, αισθάνεσαι πολύ ξεχωριστά. Φέτος ήταν πολύ δύσκολος τίτλος για μένα. Ήταν όνειρο για μένα να κερδίσω στο Wimbledon και το ότι τα κατάφερα δύο φορές, είναι εκπληκτικό”.
Ο Ράφαελ Ναδάλ το 2008 πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, νικώντας τον Φέντερερ σε δύο διαδοχικούς τίτλους σε Παρίσι και Λονδίνο. Μέχρι τότε, τον γνωρίζαμε ως clay court specialist, ωστόσο ο Ισπανός επιβεβαίωσε την τρομακτική βελτίωση σε όλες τις επιφάνειες πανηγυρίζοντας αρχικά το Wimbledon 2008 και στη συνέχεια το Australian Open 2009.
Tέσσερις συμμετοχές στον τελικό του Wimbledon και δύο τίτλοι είναι πέρα από αυτό που φανταζόταν ο Ναδάλ όταν πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στο tour, ωστόσο πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες και στην πράσινη επιφάνεια.
Ποιό είναι όμως το μυστικό της βελτίωσης του Ναδάλ στο γρασίδι;
“Το κύριο θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι αν θέλεις πραγματικά να παίξεις καλό τένις, θα βρεις το δρόμο για να τα καταφέρεις. Αν πραγματικά θες να παίξεις καλά σε κάποια συγκεκριμένη επιφάνεια και είσαι καλός τενίστας, στο τέλος θα βρεις τη λύση. Νομίζω ότι κινούμε αρκετά καλά στο χόρτο και αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού μου. Σίγουρα και το σερβίς μου έχει βελτιωθεί λίγο. Είναι σημαντικό να παίζεις επιθετικά στο γρασίδι, περισσότερο από τις άλλες επιφάνειες”
“Αλλά σας το είπα και νωρίτερα. Το σημαντικότερο είναι να θέλεις πραγματικά να βελτιωθείς”.
Τα επόμενα σχέδια του Ναδάλ περιελαμβάνουν αρκετές ημέρες ξεκούρασης, μετά από 3 μήνες γεμάτους τένις και τεράστιες επιτυχίες… Από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Ιουλίου, ο Ναδάλ έχει αγωνιστεί σε 6 τουρνουά και έχει κατακτήσει 5 τίτλους, οι δυο εκ των οποίων είναι Grand Slam!