Ο Φερνάντο Βερντάσκο θεωρεί πως αν είχε την πνευματική δύναμη του Ραφαέλ Ναδάλ θα μπορούσε να έχει φτάσει μέχρι και το Νο1 του κόσμου ενώ είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξαιρετική αρχή στη σεζόν που τον έχει οδηγήσει και πάλι στο Τοπ30.
Στα 33 του, ο Φερνάντο Βερντάσκο έχει βρει και πάλι ρυθμό μετρώντας ήδη την παρουσία του σε έναν ημιτελικό (Ντόχα) και έναν τελικό (Ντουμπάι) ενώ επέστρεψε και πάλι στο Τοπ30.
Ο Ισπανός τενίστας με τα εντυπωσιακά χτυπήματα αλλά την αμφισβητήσιμη πνευματική δύναμη, έχει και πάλι υψηλές φιλοδοξίες.
“Ο στόχος μου είναι να επιστρέψω στο κορυφαίο επίπεδο και να παίξω το καλύτερο τένις της ζωής μου. Σωματικά είμαι καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί την περασμένη σεζόν είχα προβλήματα στο λαιμό, στον καρπό, στα γόνατα και στην πλάτη! Μέχρι στιγμής δεν έχω πόνο και αυτό με βοηθά να είμαι ανταγωνιστικός σε όλα μου τα παιχνίδια. Δεν γίνεται να τα πηγαίνεις καλά κάθε εβδομάδα. Είμαι πεπεισμένος πως αν συνεχίσω έτσι, θα κάνω μια καλή χρονιά” ξεκαθαρίζει ο Νάντο.
Η μεγαλύτερη κριτική που έχει δεχτεί είναι το γεγονός ότι η πνευματική του δύναμη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που τον οδηγεί στο να χάνει ματς που ελέγχει μέχρι το τέλος.
Άλλωστε, είναι πρόσφατη η οδυνηρή εμπειρία του ημιτελικού της Ντόχα όπου πέταξε στα σκουπίδια πέντε match point στην ήττα του από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.
“Δεν μου φταίει το μυαλό μου για αυτό το χαμένο ματς. Έπαιξα πολύ καλά τα τρία από τα πέντε match point αλλά αυτοί οι παίκτες είναι τόσο καλοί που μπορούν σε μερικά δευτερόλεπτα να σου κλέψουν το ματς. Είναι εύκολο να πεις: “Ο Βερντάσκο ή ο Αλμάγρο χάνουν λόγω του μυαλού τους”. Στην πραγματικότητα, χάνουμε γιατί οι αντίπαλοι είναι καλύτεροι, είναι τόσο απλό. Πρέπει να το αποδεχτούμε. Αν είχα το μυαλό του Ράφα, θα μπορούσα να είμαι και Νο1. Αλλά ποιος το έχει; Μπορεί το παιχνίδι του να μην έχει την ομορφιά του Ρότζερ αλλά ειδικά όταν ήταν Νο1, δεν έκανε λάθη ποτέ στα κρίσιμα σημεία” αναλύει.
Συνεχίζοντας την κουβέντα περί “μυαλού”, ο Βερντάσκο εξηγεί πώς το τένις είναι ένα άθλημα που το πνευματικό κομμάτι παίζει τεράστιο ρόλο.
“Για να είμαι ειλικρινής, το τένις είναι κατά 70% θέμα μυαλού και μετά στρατηγική και τεχνική. Υπάρχουν παίκτες με πολύ εντυπωσιακότερα χτυπήματα από μένα που έκαναν, όμως, χειρότερη καριέρα. Μπορώ να πω, τουλάχιστον, πως είμαι δυνατότερος πνευματικά σε σχέση με δέκα χρόνια πριν” κατέληξε ο βετεράνος τενίστας.
Κώστας Αϊτάκης