Μετά την απόφαση της Ζιστίν Ενάν να αποσυρθεί από τα κορτ το 2008, ο κόσμος γνώριζε ότι η κλάση της και η απαράμιλλη τενιστική της αρτιότητα θα έλειπαν από το γυναικείο τένις. Όπως κι έγινε, καθώς το 2008 αποτέλεσε μια χρόνια όπου καμία τενίστρια δεν μπόρεσε να διακριθεί τόσο ώστε να επωμίζεται τον τίτλο του φαβορί σε όποιο τουρνουά κι αν λάμβανε μέρος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της χρονιάς στην κορυφή της WTA βρέθηκε η Γέλενα Γιάνκοβιτς που δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός τουρνουά major.
Ωστόσο, το 2009 αποτέλεσε μια χρόνια ορόσημο για το γυναικείο τένις, από τη μια με την ανεπανάληπτη επιστροφή της έτερης Βελγίδας Κιμ Κλάιστερς που συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του Αμερικανικού Όπεν και από την άλλη με την ραγδαία αγωνιστική άνοδο της Σερίνα Ουίλιαμς. Το κερασάκι στην τούρτα το πρόσθεσε λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη του έτους η πάλαι ποτέ βασίλισσα, Ζιστίν Ενάν με την ανακοίνωση της επικείμενης επιστροφής της.
Η Ενάν ανήκει και πάλι στην ελίτ του γυναικείου τένις και δε χρειάστηκε παρά μονό ένα τουρνουά για να αποδείξει την αξία της. Η εντυπωσιακή της πορεία στο Αυστραλιανό Όπεν, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης χάνοντας από την Σερίνα Ουίλιαμς, έφτανε για να δείξει στο κοινό ότι η επιστροφή της στην κορυφή της WTA είναι απλώς θέμα χρόνου.
Πέραν αυτού, η κάτοχος 7 τροπαίων grand slam, συνέχισε την εντυπωσιακή της πορεία στα κορτ και στα υπόλοιπα τουρνουά που έχει λάβει έως τώρα μέρος (Brisbane τελικός, Μαϊάμι ημιτελικός, Στουτγάρδη νικήτρια). Το αποκορύφωμα ήρθε την περασμένη Κυριακή όταν μετά από μαγικές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας η Ενάν επέστρεψε στο θρόνο της Στουτγάρδης για 2η φορά(2007), σε μια επιφάνεια που την έχρισε βασίλισσα την προηγούμενη 10ετια, το χώμα.
Η κίνηση της στο χώρο, τα απίστευτα πατήματα της που θύμιζαν “θυληκό Ναδάλ” και η τενιστική της τελειότητα με σημείο αιχμής το backhand της, που όμοιο του δεν υπάρχει σε αντρικό και γυναικείο tour, εντυπωσίασαν το γερμανικό κοινό και έχρισαν την 27χρονη Βελγίδα φαβορί για την κατάκτηση του θρόνου του Παρισιού εκεί που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της 4 φόρες στο παρελθόν (2003, 2004, 2005, 2007).
Οι προϋποθέσεις είναι με το μέρος της Ενάν, καθώς από την αποχώρηση της κι έκτοτε δε βρέθηκε κάποια τενίστρια που να επέβαλε τους δικούς της κανόνες στο χώμα με την επιτυχία που το έκανε η Βελγίδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ιβάνοβιτς και Κουζνέτσοβα, που κατέκτησαν το Ρολάν Γκαρός το 2008 και το 2009 αντίστοιχα, έχουν εξαφανιστεί από τη διεθνή σκηνή και δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι άξιες αντικαταστάτριες τους..
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κακή παράδοση των αδερφών Ουίλιαμς στο χώμα (ενώ έχουν κατακτήσει μαζί 19 grand slam, έχουν πάρει μόλις ένα Ρολάν Γκαρός το μακρινό 2002) αλλά και την αγωνιστική κάμψη που παρουσιάζει η Κιμ Κλάιστερς, μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα στις hard court επιφάνειες, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για την ανάκτηση των σκήπτρων της βασίλισσας αλλά κι ενός θρόνου που μοιάζει κενός μετά το 2007 και την τελευταία επικράτηση της.
Το πλεονέκτημα της Ζιστίν Ενάν έναντι των υπολοίπων φαβορί ενόψει του Ρολάν Γκαρός, κάτι που φάνηκε περίτρανα στα κορτ της Στουτγάρδης, είναι ότι η Βελγίδα δε χρειάζεται καθόλου χρόνο για να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός αγώνα στην κόκκινη επιφάνεια. Ειδικά στον αγώνα με την επίσης Βελγίδα Βικμάγιερ η Ενάν όχι απλά επέβαλε το ρυθμό της και την ανωτερότητα της, αλλά έδειξε και τα δόντια της στις επίδοξες διεκδικήτριες του τίτλου.
Η Ενάν γνωρίζει το χώμα καλύτερα από κάθε άλλη τενίστρια και ξέρει να κατακτά τίτλους στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Φτάνει να αποδείξει ότι, όπως κάθε μεγάλη τενίστρια της δικής της κλάσης, μπορεί να διαχειριστεί σωστά την πίεση που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από το όνομα της, καθώς ήδη τα μεγαλύτερα γραφεία στοιχημάτων όπως και τα ΜΜΕ θεωρούν την Ενάν και τον Ναδάλ ως τα ακλόνητα φαβορί για την κορυφή του Ρολάν Γκαρός για 3η φορά, μετά το 2006 και το 2007.
Γιάννης Κόκκινος