Ο Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια της φετινής σεζόν, όπως ακριβώς την ξεκίνησε… Ο 23χρονος Γάλλος φιναλίστ του Australian Open τον περασμένο Γενάρη, με εξαιρετικές εμφανίσεις και έχοντας ένα ολόκληρο έθνος στο πλευρό του, κατέκτησε το PNB Paribas Masters νικώντας στον τελικό τον υπερασπιστή του τίτλου , Νταβίντ Ναλμπαντιάν και παράλληλα εξασφάλισε την παρθενική του συμμετοχή στο Masters Cup της Σανγκάη.

Ο τελικός του Παρισιού θα έκρινε τα πάντα όσον αφορά τον 8ο τενίστα που θα έπαιρνε την πρόκριση στο τελευταίο τουρνουά της σεζόν και έπειτα από μια σπουδαία μάχη που διήρκησε 2 ώρες, ο Τσονγκά επικράτησε 6-3, 4-6, 6-4 του 27χρονου Αργεντινού και πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο της σειράς Masters στην πρώτη συμμετοχή σε τελικό.

Έτσι, κερδίζοντας 7 ολόκληρες θέσεις ο Τσονγκά ανέβηκε στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης και μαζί με τους Ναδάλ, Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Μάρει, Νταβιντένκο, Ρόντικ και Ντελ Πότρο θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στο λεγόμενο "5ο Grand Slam" της σεζόν όπου για τελευταία φορά φέτος θα διεξαχθεί στη Σανγκάη καθώς από του χρόνου μεταφέρεται στην O2 Arena του Λονδίνου και μετονομάζεται σε Barclays World Tour Finals.

Την παρθενική του συμμετοχή στο Masters Cup θα πραγματοποιήσει και ο Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο με τον 20χρονο Αργεντινό να εκμεταλεύεται την ήττα του Μπλέικ απ’τον Τσονγκά στα ημιτελικά του Παριζιάνικου Masters. Αντίθετα, στο νήμα έχασε το εισιτήριο ο Ζιλ Σιμόν ο οποίος, όμως, τερμάτισε στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε μια εξαιρετική χρονιά για τον ίδιο.

Το μοναδικό μελανό σημείο της περασμένης εβδομάδας, η τεράστια βουτιά που πραγματοποίησε ο Μάρκος Παγδατής στην παγκόσμια κατάταξη. Ο 23χρονος Κύπριος πρωταθλητής έχασε 39 ολόκληρες θέσεις (!!!) και προσγειώθηκε ανώμαλα στο Νο98 της ATP, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός 100αδας.

Video highlights