Οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία της Μεγάλης Βρετανίας έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από την Ομοσπονδία αντισφαίρισης της χώρας (LTA) η οποία πλέον υποστηρίζει ότι τα αγγλικά τουρνουά, όπως για παράδειμα το Queen’s Championships, μπορούν να γίνουν και πάλι ελκυστικά για τους κορυφαίους τενίστες.
Μέχρι τώρα, η Μεγάλη Βρετανία φορολογούσε κάθε αθλητική δραστηριότητα ξένων αθλητών που αγωνίζονταν σε εγχώρια διοργάνωση στο νησί, όχι μόνο όσον αφορά το prize money αλλά και από χορηγικές ενέργειες και συμβόλαια που σχετίζονταν με τους αθλητές.
Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ράφαελ Ναδάλ ο οποίος φέτος αποφάσισε να αγωνιστεί στο Gerry Weber Open στο Χάλε της Γερμανίας και όχι στο Queen’s Club του Λονδίνου όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Wimbledon.
Ο Ισπανός είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο λόγος που πήρε αυτή την απόφαση ήταν αποκλειστικά το άδικο σύστημα φορολόγησης των ξένων αθλητών που αγωνίζονταν στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το οποίο φορολογούνταν τα λεφτά που έβγαζε ο Ισπανός απ’τα τουρνουά αλλά και οι χορηγοί του.
“Η αλήθεια είναι ότι στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μεγάλο καθεστώς φόρου. Παίρνουν απ’τους χορηγούς μας, από την Babolat, απ’τη Nike απ’τα ρολόγια. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Παίζω στην Αγγλία και χάνω λεφτά. Έκανα πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όμως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να αγωνίζομαι στη Μ.Βρετανία” είχε τονίσει ο Ναδάλ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε φέτος να αγωνιστεί στο Βεστφάλεν.
Ο Ισπανός δεν ήταν ο μόνος αθλητής που αποφάσισε να παρακάμψει διοργάνωση στην Αγγλία καθώς το ίδιο είχε κάνει και ο Γιουσέιν Μπολτ το 2010.
Με το καινούργιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Αγγλία, οι φόροι για τους ξένους αθλητές μειώνονται αισθητά και αυτό ίσως αλλάξει τα δεδομένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της LTA, Ρότζερ Ντράπερ.
“Είμαι πολύ χαρούμενος που η Κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το παλιό φορολογικό καθεστώς ήταν επικίνδυνο για τα εγχώρια τουρνουά μας και καλοσωρίζω την αποφασή της για την αλλαγή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό αθλητισμού αλλά και την ATP όπου με τη συνεργασία του All England Tennis Club, καταφέραμε να βρούμε μια λύση” είπε ο Ντράπερ.
Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, οι ξένοι αθλητές είναι απαλλαγμένοι από την καταβολή φόρου εισοδήματος.