Αν είσαι φίλος του τένις και συμμετέχεις σε αγώνες θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ στρατηγικής και τακτικής. Οταν μιλάμε για στρατηγική εννοούμε το ολικό σχέδιο το οποίο θα καταστρώσεις για να φτάσεις στο στόχο σου – δηλαδή να κερδίσεις το ματς.

Όταν μιλάμε για τακτική εννοούμε τα συγκεκριμένα βήματα και στοιχεία του παιγνιδιού σου τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσεις ώστε να εφαρμόσεις με επιτυχία το σχέδιο (την στρατηγική) σου.

Πριν την έναρξη του αγώνα έχεις στη διάθεση σου δύο βασικές επιλογές. Επιθετικό παιχνίδι ή παιχνίδι το οποίο βασίζεται στη σταθερότητα. Με άλλα λόγια κάνεις μία συνειδητή επιλογή να γίνεις καταστροφέας του πόντου (point destroyer) ή δημιουργός του πόντου (point creator). Η επιλογή αυτή γίνεται αφού πρώτα έχεις λάβει υπόψην κάποιους σημαντικούς πάραγοντες όπως για παράδειγμα τις δικές σου δυνάμεις και αδυναμίες και αυτές του αντιπάλου σου.

Ο καταστροφέας έχει σαν σκοπό να κερδίσει τον πόντο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό το επιτυγχάνει με δύο τρόπους. Χρησιμοποιώντας πολύ δύναμη από την βασική γραμμή ώστε να κάνει winner ή ανεβαίνοντας στο φιλέ για να τελειώσει τον πόντο εκεί. Μερικοί από τους γνωστούς του είδους είναι ο Γιούργκεν Μέλτσερ, ο Ίβαν Λούμπιτσιτς, η Β. Γουίλιαμς και παλαιότερα ο Άγγλος Τιμ Χένμαν, ο Γερμανός Μπόρις Μπέκερ και ο ‘δικός μας’ Πιτ Σάμπρας.

‘Οσον αφορά τον καταστροφέα μερικά από τα στοιχεία που τον διακρίνουν είναι τα εξής
-Δυνατά χτηπήματα και από τις δύο πλευρές
-Πολύ καλό 1ο και 2ο σερβίς
-Επιθετική απάντηση 2ου σερβίς
-Έχει την ικανότητα να χτυπάει την μπάλα νωρίς, στο ανέβασμα και συχνά μέσα από την βασική γραμμή
-Νεύρα από ατσάλη και μεγάλη αυτοπεποίθηση!
-Πολύ καλά χτυπήματα βολέ, swing βολέ και smash

Από την άλλη πλευρά ο ‘δημιουργός’ έχει σαν στόχο να κερδίσει τον πόντο αναγκάζοντας τον αντίπαλο να κάνει λάθος.

Αυτό το επιτυγχάνει με έναν από τους παρακάτω τρόπους.
-Κρατάει μπάλα όσο χρειαστεί μέχρι ο αντίπαλος να κουραστεί ή να κάνει αβίαστο λάθος.
-Έχει την ικανότητα να κατευθύνει μεγάλο αριθμό μπαλιών σε συγκεκριμένο σημείο (συνήθως το backhand του αντιπάλου) ώστε να επιτεθεί την άλλη πλευρά όταν του δωθεί η ευκαιρία.
χει την ικανότητα να μετακινήσει τον αντίπαλο δεξιά, αριστερά, εμπρός, πίσω χωρίς να αναγκαστεί να κάνει προσπάθεια για winner
-Έχει την ικανότητα να αλλάζει συνεχώς την τροχιά, τη δύναμη, το ύψος και μήκος της μπάλας.

Μερικοί από τους γνωστούς του είδους είναι η Καρολάιν Βοσνιάκι, ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο Νίκολαι Νταβιντένκο και φυσικά ο Άντι Μάρει.

Τον δημιουργό τον διακρίνουν τα εξής χαρακτηριστικά
-Εξαιρετική φυσική κατάσταση
-Πολύ υπομονή και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση
-Πολύ καλή άμυνα
-Σταθερό σερβίς με πολύ σπιν και κικ
-Πολύ καλά drop shots
-Μέγαλη ικανότητα να αλλάζει την κατεύθυνση της μπάλας
-Σταθερή επιστροφή δυνατού σερβίς

Εσύ λοιπόν τι εισαί; Δημιουργός ή καταστροφέας;

Χρήστος Καραγεωργιάδης

Ο Χρήστος Καραγεωργιάδης είναι προπονητής tennis με πιστοποίηση από το PTR UK, RPT Europe και LTA UK. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1991 επέστρεψε στο Λονδίνο για σπουδές όπου διέμεινε μέχρι το 2008. Από τότε ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά. Email:  chris@tenniscoach.gr

Video highlights
Previous articleΤο “μάτι” σε όλα τα courts!
Next articleΚαι ο Γιακούποβιτς στο Atlantis