Ο διετής αποκλεισμός από το τένις μπορεί να επηρεάσει την Μαρία Σαράποβα και σε χρηματικό επίπεδο. Εάν το CAS εμμείνει στην διετή απαγόρευση, η Ρωσίδα θα πρέπει να μείνει μακριά από το επαγγελματικό τένις μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα κερδίσει τίποτα σε χρηματικά έπαθλα από τουρνουά αυτή την χρονική περίοδο.
Πέρυσι, η Σαράποβα κέρδισε 3.949.284 δολάρια χάρη στα καλά της αποτελέσματα στα κορτ, και το 2014, είχε βγάλει περισσότερα από 5 εκατομμύρια.
Εάν υπολογίσουμε ως 4 εκατομμύρια το “μέσο” κέρδος της σε μια χρονιά, θα σήμαινε ότι θα χάσει 8 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη διετία.
Ωστόσο, τα περισσότερα από τα έσοδα της προέρχονται από συμβόλαια με εταιρείες. Η NIKE είναι η πιο σημαντική καθώς την πληρώνει 12 εκατομμύρια το χρόνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι θα συνέχιζε τη συνεργασία της με τη Ρωσίδα, αφού πρώτα είχε αναστείλει στο συμβόλαιο για 3 μήνες (μέχρι την απόφαση της ITF), εντούτοις, ενδέχεται να μειώσουν στο μισό το ύψος του συμβολαίου για το 2016 και το 2017 (όπως έκαναν και με τον Τάιγκερ Γουντς το 2010 και το 2011).
Εάν η NIKE πραγματοποιήσει τελικά αυτή την κίνηση, η Σαράποβα θα χάσει 12 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση απώλειας του μπόνους που δίνει η εταιρεία στο τέλος κάθε χρονιάς, οπότε υπολογίστε άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια χαμένα για τη Ρωσίδα.
Η Σαράποβα έχει ήδη χάσει μερικά συμβόλαια με εταιρείες, καθώς η Tag Heuer και η Porsche, έχουν αναστείλει τη συνεργασία τους μαζί της.
Η Πόρσε, που την πλήρωνε 5 εκατομμύρια το χρόνο, θα αποφασίσει αν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους μετά την απόφαση του CAS.
Εάν οι περισσότεροι από τους σπόνσορες της τερματίσουν τη συνεργασία τους μαζί της, η Σαράποβα μπορεί να χάσει συνολικό ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων από χαμένα συμβόλαια.
Προσθέτοντας και τα χαμένα χρηματικά έπαθλα από τουρνουά, η συνολική οικονομική ζημιά ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια για το πρώην νο1 του κόσμου.
Κώστας Αϊτάκης