Ανακοίνωση απάντηση στις δηλώσεις του Πάρι Γεμουχίδη, εξέδωσαν οι διοργανωτές του Status Athens Open 2010 το οποίο ξεκίνησε το Σάββατο (17/04) με τους προκριματικούς. Η οργανωτική επιτροπή αιτιολογεί τα κριτήρια επιλογής στις κάρτες ελεύθερης συμμετοχής (wild cards) με βάση την θέση των Ελλήνων τενιστών στην κατάταξη της ATP τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όταν ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης βρισκόταν πάνω απ’τον Πάρι Γεμουχίδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των διοργανωτών του Status

Με αφορμή την τοποθέτηση του Πάρη Γεμουχίδη σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των Wild Cards του κυρίως ταμπλό στο μονό του Status Athens Open 2010, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Την Τρίτη 30 Μαρτίου, η ΑΤΡ γνωστοποίησε την λίστα των 22 (καλύτερων με βάση τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη) τενιστών που δήλωσαν συμμετοχή στο Status Athens Open 2010. Ο τενίστας με την υψηλότερη θέση, ο Γερμανός Μπέντζαμιν Μπέκερ, ήταν Νο 39 την ημέρα που ανακοινώθηκε η λίστα απ’ την ΑΤP. Η συμμετοχή του στο κυρίως ταμπλό, ωστόσο, ήταν αδύνατη χωρίς τη χορήγηση WC  απ’ τους διοργανωτές. Και αυτό γιατί με βάση τον κανονισμό της ΑΤΡ δεν μπορεί να αγωνιστεί τενίστας του top-50 σε τουρνουά Challenger (όπως είναι το Status Athens Open) χωρίς να έχει εξασφαλίσει WC. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τη διοργάνωσή μας να έχει στο ταμπλό έναν τενίστα που φιγουράρει σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και προτίμησε να αγωνιστεί στην Αθήνα, ενώ είχε τη δυνατότητα να είναι κυρίως ταμπλό στο τουρνουά ΑΤΡ 500 της Βαρκελώνης με συνολικό χρηματικό έπαθλο 1.500.000 ευρώ!
Άλλωστε, στόχος κάθε μεγάλου επαγγελματικού  τουρνουά είναι η προσέλκυση των καλύτερων τενιστών στον κόσμο. Μην ξεχνάτε πως το 2008, WC δόθηκε στον Ολλανδό, Μάρτιν Φερκέρκ (και μετέπειτα νικητή) καθώς ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για τη διοργάνωση να παίξει ένας φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός.

Δίνοντας WC στον Μπέκερ, απέμειναν τρία για το κυρίως ταμπλό και τα οποία αποφασίστηκε να δοθούν στους τρεις καλύτερους Έλληνες τενίστες, με βάση τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη τη Δευτέρα 5 Απριλίου, οπότε και έγινε η επεξεργασία των σχετικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί απ’ τους ίδιους τους αθλητές. Στις 5 Απριλίου οι τρεις καλύτεροι Έλληνες ήταν οι Αγγελίνος (Νο 431), Γιακούποβιτς (Νο 485) και Οικονομίδης (Νο 652). Ο Πάρης  Γεμουχίδης ήταν στο Νο 889 (τέταρτος καλύτερος Έλληνας).

Η σειρά κατάταξης των Ελλήνων άλλαξε τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε και αφαιρέθηκαν οι βαθμοί που είχε πάρει ο Οικονομίδης στο Status Athens Open 2009, καθώς η περυσινή διοργάνωση είχε διεξαχθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τη φετινή. Όντως, σύμφωνα με την νέα κατάταξη της ΑΤΡ, ο Γεμουχίδης είναι ο τρίτος καλύτερος Έλληνας τενίστας.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε τις επιτυχίες του Κωνσταντίνου Οικονομίδη στα δύο προηγούμενα τουρνουά. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας τενίστας που πέτυχε νίκες στο κυρίως ταμπλό στο μονό (πέρυσι πέτυχε δύο και προχώρησε έως τον προημιτελικό), ενώ παίζοντας μαζί με τον Γιακούποβιτς στο διπλό, προχώρησαν έως τον τελικό το 2008 και τον ημιτελικό το 2009. Έτσι, εκτός απ’ τα αντικειμενικά κριτήρια (βαθμολογία της ΑΤΡ), για τη χορήγηση των WC λάβαμε υπ’ όψιν μας και την παρουσία των Ελλήνων τενιστών στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, στις οποίες αναμφίβολα ο Οικονομίδης ήταν ο καλύτερος όλων.

Άλλωστε, αποτελεί πάγια πρακτική σε όλα τα μεγάλα τουρνουά του εξωτερικού να δίνεται WC σε σπουδαίους τενίστες που βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Για παράδειγμα, οι διοργανωτές του Ίντιαν Ουέλες χορήγησαν φέτος WC στον 33χρονο Ισπανό, Κάρλος Μόγια. Έναν τενίστας που βρίσκεται πλέον στο Νο510, αλλά ουδείς ξεχνάει τα κατορθώματά του στην επαγγελματική του καριέρα…
 
 
Απ’ την Οργανωτική Επιτροπή του Status Athens Open 2010

Video highlights
Previous articleΈτσι δεν το χάνει με τίποτα!
Next articleΒόμβα Βερντάσκο στο Μόντε Κάρλο