Advertisement

Τελικά η προσμονή εκατομμυρίων φιλάθλων παγκοσμίως, για άλλο ένα επικό ματς, μεταξύ των δύο κορυφαίων τενιστών της εποχής μας, του Ρότζερ Φέντερερ και του Ράφαελ Ναδάλ, δεν δικαιώθηκε.

Σίγουρα ήταν ένας από τους μετριότερους αγώνες που έχουν δώσει οι δυο τους, αλλά υπεύθυνος γι’αυτό δεν νομίζω ότι ήταν ο Ισπανός, ο οποίος ειδικά στο 1ο σετ ήταν εξαιρετικός.

Ο Ναδάλ είχε από την αρχή ένα συγκεκριμένο πλάνο παιχνιδιού, σίγουρες τοποθετήσεις των χτυπημάτων του και διαρκή κίνηση στο court. Στην αρχή έδειξε μια υπομονή, θέλοντας να διαβάσει την κατάσταση που ήταν ο Φέντερερ, που όπως αποδείχθηκε στην πορεία ήταν μάλλον τραγική. Βλέποντας ο Ισπανός ότι ο αντίπαλός του, του δίνει τα περιθώρια, άρχισε να βγάζει τον ένα winner μετά τον άλλο και με το forehand και κυρίως με το backhand. Σε πολλές στιγμές είχε τόσο καθαρά groundstrokes, που ο Φέντερερ έμενε άγαλμα και απλά παρακολουθούσε την πορεία της μπάλας.

Από την άλλη πλευρά ήταν παραπάνω από εμφανές το πρόβλημα που είχε με την πλάτη του ο Ελβετός. Η κίνησή του στο γήπεδο ήταν υποτονική και τα χτυπήματά του τις περισσότερες φορές, είχαν σκοπό απλά να περάσει η μπάλα το φιλέ, περιμένοντας το λάθος του Ναδάλ και όχι να κερδίσει ο ίδιος τον πόντο. Τελικά αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί για τον Ισπανό, που εξαπέλυε βομβαρδισμούς από παντού…

Μη γελιόμαστε το πρόβλημα του Φέντερερ, είχε φανεί στα τελευταία game του παιχνιδιού με τον Ντοντιγκ, απλά το σκορ εκείνη τη στιγμή και η τεράστια διαφορά κλάσης των δύο παικτών δεν είχαν συνέπειες για τον Ελβετό. Στο επόμενο ματς με τον Βαβρίνκα, όπου ανέβηκε ο συντελεστής δυσκολίας, ο Φέντερερ γλύτωσε κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια. Ήταν ένας αγώνας που κρίθηκε στη λεπτομέρεια, ενώ φαινόταν ότι θα επικρατούσε άνετα, αλλά στο τέλος μέτρησε η ψυχραιμία του και το δέος που νιώθει πάντα απέναντι στο μεγάλο συμπατριώτη του ο Βαβρίνκα.

Στην τιτανομαχία όμως με τον Ναδάλ αυτά δεν έφταναν, που όσο καιρό και να λείπει από τα court είναι πάντα Ναδάλ!  Σε αυτό το ματς ο Φέντερερ χρειαζόταν όλα του τα όπλα, με πρώτο το service του, που ήταν για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα ανύπαρκτο!  Ας θυμηθούμε ότι στα service game του Ναδάλ ο Φέντερερ έπαιρνε ελάχιστους πόντους, ενώ στα αντίστοιχα δικά του το σκορ περνούσε τουλάχιστον από την ισοπαλία. Οι αριθμοί άλλωστε είναι αμείλικτοι και μιλούν για 4/11 breakpoints του Ναδάλ και 1/2 του Φέντερερ….! 

Αλλά και στα υπόλοιπα στατιστικά υστερούσε εμφανώς του μεγάλου αντιπάλου του, με 6 λιγότερους winners και υπερδιπλάσια
αβίαστα λάθη, νούμερα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να του δώσουν τη νίκη.

Συμπερασματικά ο Ναδάλ κατέκτησε μια δικαιότατη νίκη, που δεν την πανηγύρισε σχεδόν καθόλου, αφού αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο κύριος είναι, αναγνώρισε ουσιαστικά ότι έπαιζε έναντι ενός λαβωμένου αντιπάλου, που δεν είχε ουδεμία σχέση με τον πραγματικό Φέντερερ. Αλλά και ο Ελβετός να σημειώσουμε ότι δεν έθεσε προς τιμή του το θέμα του τραυματισμού του, ως αιτία της πεντακάθαρης ήττας του. Κινήσεις αληθινά μεγάλων αθλητών….!

Ο Ναδάλ δείχνει λοιπόν ότι είναι πάλι εδώ, μετά τη μεγάλη ταλαιπωρία που πέρασε. Σε κάθε αγώνα που δίνει αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πλησιάζει στα στάνταρ που τον είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά η στιγμή που θα πιάσει το κορυφαίο επίπεδό του!

Όσον αφορά τώρα τον Φέντερερ, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την πλάτη του σίγουρα επιτείνει τις ανησυχίες όλων, για τις έτσι κι αλλιώς αρκετές προβληματικές εμφανίσεις του τους τελευταίους μήνες. Χρειάζεται άμεση ανάκαμψη και ανασύνταξη δυνάμεων, γιατί η σεζόν, μπαίνοντας πια στην άνοιξη, κορυφώνεται και πρέπει ο μεγάλος Ελβετός να αναδιαμορφώσει τα πλάνα του, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται.

Ίσως το μεγάλο διάλειμμα που επέλεξε ο ίδιος να κάνει, μέχρι το ανοιξιάτικο χωμάτινο Ευρωπαϊκό swing, να τον βοηθήσει να επανέλθει στα επίπεδα που όλοι, αλλά κυρίως ο ίδιος θέλει!!!

Μάνος Παπαδάκης – m.papadakis@tennis24.gr