Μετά την αριστουργηματική εμφάνιση του Βασιλιά του Wimbledon, Ρότζερ Φέντερερ, κόντρα στον Τόμι Χάας, ο Ελβετός αδημονούσε να μάθει ποιος Άντι θα ήταν ο αντίπαλος του στον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Τελικά, η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να συναντηθεί για 4η φορά σε τελικό major και 21η συνολικά με τον Αμερικανό Άντι Ρόντικ.

Πριν από την αναμέτρηση των Ρόντικ και Μάρει, ο Φέντερερ είχε δηλώσει ότι δεν προτιμά κάποιον από τους 2 αντίπαλους. Έπλεξε το εγκώμιο και των 2 τενιστών, και κάνοντας μια μικρή αναφορά στην ιστορία των αναμετρήσεων του μαζί τους, έδειξε ουσιαστικά την προτίμηση του στον 26χρονο Αμερικανό για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Καταρχήν, ο Ελβετός σε 8 αναμετρήσεις απεναντι στον 22χρονο Σκωτσέζο μετρά μόλις 2 νίκες, ωστόσο στη μοναδική τους αναμέτρηση σε τουρνουά grand slam, που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβρη, o Φέντερερ είχε επικρατήσει του αντίπαλου του στον τελικό του Us Open. Αντιθέτως, με τον Άντι Ρόντικ, ο Ελβετός έχει μακράν το καλύτερο ρεκόρ νικών-ηττών σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τενίστα έχει τεθεί αντιμέτωπος στο παρελθόν. Σε σύνολο 20 αναμετρήσεων ο Φέντερερ προηγείται με το εμφατικό 18-2 και δεν έχει χάσει ποτέ σε τουρνουά major από τον Τεξανό αντίπαλο του. Επίσης, στις χορτάρινες επιφάνειες του All England Club ο Ρότζερ Φέντερερ έχει επικρατήσει 3 φόρες του αντίπαλου του την 3ετια 2003-2005, χρονιές κατά τις οποίες ο Ελβετός έκτιζε κομμάτι κομμάτι τη δυναστεία του στο Λονδρέζικο τουρνουά.

Επιπλέον, ο Ελβετός έχει την ψυχολογία με το μέρος όταν συναντά τον 26χρονο πρωταθλητή καθώς γνωρίζει ότι στις μικρές λεπτομέρειες, που έκριναν πολλές από τις αναμετρήσεις τους στο παρελθόν, είναι καλύτερος του αντίπαλου του. Η τεχνική κατάρτιση και το στιλ παιχνιδιού του Φεντερερ έχουν οδηγήσει αρκετές φόρες τον Ρόντικ σε πολλές σπασμωδικές κινήσεις κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών τους κατά τις οποίες  χάνει την ψυχραιμία, την υπομονή και τον αυτοέλεγχο του. Αντιθέτως, ο Βρετανός Άντι Μάρει με το αμυντικό του παιχνίδι, το εκπληκτικό του ‘όργωμα’ όλου του κορτ και την ανεπανάληπτη φυσική του κατάσταση συντελεί στον αγωνιστικό αποπροσανατολισμό του Φέντερερ στην έλλειψη καθαρού μυαλού του αντίπαλου του που έχουν σαν αποτέλεσμα για τον 27χρονο Ελβετό, τη διάπραξη πολλών και αβίαστων λαθών κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους αναμετρήσεων.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο για έναν κάτοχο 14 τίτλων grand slam, ο Φέντερερ σήμερα δε θα επιδιώξει απλά την προσθήκη ακόμη μιας κούπας στην ήδη πλούσια τροπαιοθήκη του, αλλά θα προσπαθήσει να παίξει ελκυστικό τένις και να ανταμείψει το κοινό που θα κατακλύσει κάθε γωνιά του κεντρικού κορτ.

Για τον ίδιο τον Ελβετό η διεξαγωγή σπουδαίων αγώνων σε τελικούς grand slam, εξαρτάται από την παρουσία (σε αυτούς) εξαιρετικών τενιστών και ο Φέντερερ αν μη τι άλλο έχει δείξει εδώ και χρόνια ότι υπολογίζει, σέβεται και εκτιμά ιδιαιτέρως την αγωνιστική άξια του Άντι Ρόντικ. Ακόμη και σε κακίες χρονιές του Αμερικανού, ο Φέντερερ τον στήριζε, του έδινε κουράγιο, πίστευε στις δυνατότητες του και εγκωμίαζε τις ικανότητες του, θεωρώντας τον ταυτόχρονα έναν από τους 5 καλύτερους τενίστες που έχει ποτέ αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ο Δυνάστης του Wimbledon δεν τρέφει τον ίδιο σεβασμό και για τον 22χρονο Σκωτσέζο και το εκφράζει με κάθε αφορμή. Χαρακτηριστικές έχουν μείνει και οι δηλώσεις που κατά καιρούς έχει κάνει ο Ελβετός για τον Βρετανό, τόσο στο φετινό Αυστραλιανό Όπεν- όπου θεωρούσε αδιανόητο να χρίζουν οι bookmakers 1ο φαβορί για τον τίτλο έναν τενίστα που δεν έχει κατακτήσει ακόμη τουρνουά major- όσο και στην περσινή τους αναμέτρηση στο Ντουμπάι όπου μετά το τέλος του αγώνα, ο Ελβετός δήλωνε απογοητευμένος από την αγωνιστική στασιμότητα του παιχνιδιού του Βρετανού.

Τέλος, ο Ρότζερ Φέντερερ γνωρίζει ότι μετά τον αποκλεισμό του Μάρει από τον τελικό του Wimbledon, και δη από το σημερινό αντίπαλο του Άντι Ρόντικ, θα έχει στα υπέρ του και την συμπαράσταση από το αγγλικό κοινό το όποιο αποθεώνει σε κάθε του εμφάνιση τον Ελβετό αυτοκράτορα. Οι Βρετανοί είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες τους στον 22χρονο Σκοτσέζο, ώστε να γίνει ο 1ος Βρετανός τενίστας μετά το 1936 και τον Φρεντ Πέρι που θα κατακτούσε το αγγλικό major. Υπό αυτές τις συνθήκες αν ο Μάρει είχε προκριθεί στον τελικό, ο Φέντερερ θα ένιωθε ότι παίζει ‘σαν φιλοξενούμενος’ μετά από πολλά χρόνια μέσα στο ίδιο του το βασίλειο, καθώς το αγγλικό κοινό με τις ιαχές και τις αντιδράσεις του θα προσπαθούσε να στηρίξει το συμπατριώτη του να φτάσει στην κατάκτηση της πολυπόθητης κούπας.

Γιάννης Κόκκινος

Video highlights
Previous articleΜαζί είναι ακόμη πιο… ανίκητες
Next articleΤα καλύτερα στο BNP Paribas Cup