49ος  τίτλος καριέρας, 5ο Αυστραλιανό, 8ο Grand Slam συνολικά. Και δείχνει ασταμάτητος. Στα 27 του χρόνια, ο θρυλικός πλέον Νόβακ Τζόκοβιτς, κατακτώντας για 5η φορά το Australian Open, επιβεβαίωσε ξανά, γιατί δίπλα στο όνομά του τα τελευταία χρόνια, υπάρχει συνήθως ο αριθμός 1. Γιατί αυτήν την εποχή είναι ο κορυφαίος στον κόσμο!

Γιατί η κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, απαιτεί ύψιστο τενιστικό ταλέντο, συνέχεια, συνέπεια, mentalite πρωταθλητή, ιδιοσυγκρασία νικητή, πνευματική διαύγεια, ατελείωτη ψυχική δύναμη.

Συστατικά και χαρακτηριστικά, που συνοδεύουν επακριβώς τον μεγάλο Σέρβο τενίστα, απεικονίζοντας την «αθλητική του πάστα» και που τον έχουν οδηγήσει με ασφάλεια στην κορυφή του κόσμου και τον καθιστούν σε κάθε τουρνουά που συμμετέχει, ένα από τα ακλόνητα φαβορί για τον τίτλο.

Που μπορεί άραγε να φτάσει? Πόσες βαθμίδες μπορεί να αναρριχηθεί ακόμα, στην τενιστική αξιολόγηση με τους κορυφαίους όλων των εποχών, που βεβαίως ήδη βρίσκεται? Νομίζω πως η συνέχεια για τον Τζόκοβιτς, βάσει της λογικής και των δεδομένων, προβλέπεται εξίσου συναρπαστική με την έως τώρα καριέρα του.

Από την εξωπραγματική χρονιά που πραγματοποίησε το 2011, ανεβαίνοντας ουσιαστικά επίπεδο και φτάνοντας το «θεόρατο» ύψος του πήχη που είχαν εκτοξεύσει το τένις ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ, βρίσκεται σε έναν ξέφρενο καλπασμό, προσπαθώντας να κατακτήσει ότι περισσότερο μπορεί. Θαρρείς ότι προσπαθεί να καλύψει τα τρία χρόνια «ανομβρίας» από τίτλους Majors, που ακολούθησαν μετά τον παρθενικό του τίτλο στη Μελβούρνη το 2008.

Αυτή η ένδεια τίτλων Grand Slam, που παρουσίασε μέχρι να κατακτήσει τον δεύτερο, πάλιστην Αυστραλία το 2011, είναι και ο λόγος που ένας τενίστας του δικού του τεράστιου βεληνεκούς, είναι «ακόμα» στους 8…..

Το «ακόμα» βέβαια, χρήζει πολλών εισαγωγικών, αρκεί να σκεφτούμε ότι με 8 τίτλους Majors, τελείωσαν την καριέρα τους μύθοι του αθλήματος, όπως ο Λεντλ, ο Άγκασι και ο Κόνορς…!

Ο Σέρβος όμως δείχνει να μην επαναπαύεται στις μέχρι τώρα κατακτήσεις του και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφ’ης στιγμής νιώθει και είναι παντοδύναμος.

Το επίπεδο του τένις που παρουσιάζει, όχι απλά παραμένει  υψηλότατο, αλλά θα λέγαμε ότι ίσως και να βελτιώνεται συνεχώς. Ένα παράδειγμα, είναι η σαφώς μεγαλύτερη πιστότητα και αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει το service του σε σχέση με το παρελθόν, αφού όποτε το χρειάζεται τον βγάζει από δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις.

Όπως επίσης, έχει βελτιωθεί πολύ το παιχνίδι του στο net court. Ως κλασικός baseliner βέβαια, ο χώρος που νιώθει τη μεγαλύτερη ασφάλεια είναι η γραμμή βάσης, αλλά με την πάροδο των χρόνων έχειεξελίξει και το παιχνίδι του κοντά στο φιλέ, γεγονός που του έχει δώσει και μεγαλύτερο πλουραλισμό στις επιλογές του και στην επιθετικότητά του. Ακόμα και χτυπήματα που παλαιότερα
απέφευγε να εκτελεί με συχνότητα, όπως τα drop shot και τα slice, τώρα τα χρησιμοποιεί με άνεση και με απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, όποτε οι συνθήκες το απαιτούν.

Προφανώς θεωρείται περιττό, να αναλύσει κανείς τις αμυντικές του αρετές αφού παραμένουν κορυφαίες. Προσωπικά τον θεωρώ, μαζί με τον Άγκασι και τον Ναδάλ, τον μεγαλύτερο αμυντικό παίκτη της ιστορίας. Τρομακτικές αμυντικές ικανότητες, απόρροια της ελαστικότητας του σώματός του, της αέναης κίνησής του στο court και της εκπληκτικής φυσικής του κατάστασης.

Και βέβαια, όταν βλέπεις την ακρίβεια  στις τοποθετήσεις των ground strokes που εκτελεί, είτε με το forehand, είτε με το backhand και με drive και με topspin, σε κάθε σημείο του γηπέδου, με την ίδια ευκολία και άνεση από παντού, τότε τέτοιας ποιότητας χτυπήματα, μπορείς και να τα ονομάσεις «πυρηνικά όπλα»….

Το τένις που παρουσιάζει  ο Τζόκοβιτς, δεν είναι αυτό που θα σε μαγέψει, με την έννοια της καλλιτεχνίας και της μοναδικότητας που πρεσβεύει το φαινόμενο Φέντερερ, αλλά σίγουρα θα σε καθηλώσει και θα σου προκαλέσει τον απεριόριστο θαυμασμό, με τον απίστευτο συνδυασμό που διαθέτει. Από τη μία πλευρά υπερπλήρης αθλητικά και τενιστικά και από την άλλη, πάντα οξυδερκής πνευματικά και ακατάβλητος ψυχικά. Γεννημένος πρωταθλητής!

Αν λάβουμε ως γνώμονα, την εξαιρετική σταθερότητά του και με βασική προϋπόθεση να μείνει υγιής και μακριά από τραυματισμούς, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο, ότι τα προσεχή χρόνια, η συλλογή μεγάλων τίτλων από αυτήν την τενιστική μηχανή, θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. 

Ηλικιακά, βρίσκεται στο peak της αγωνιστικής του έξαρσης και το πάθος του για νέες επιτυχίες, μας προϊδεάζει ότι ακόμα έχουμε να δούμε πάρα πολλά από αυτόν τον χαρισματικό αθλητή.

Χωρίς αμφιβολία, ο διακαής πόθος του είναι η κατάκτηση του Roland Garros, ένας τίτλος που του λείπει πολύ και με τον οποίο θα συμπληρώσει το Career Grand Slam. Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει και η αθλητική ιστορία θα δικαιώσει τις προσπάθειές του και θα κατακτήσει και αυτήν την κορυφή.

Δε μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, για το που μπορεί να φτάσει τελικά ο μεγάλος Νόβακ Τζόκοβιτς. Αλλά η τεράστια αξία του και τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα καριέρας του, μας δείχνουν ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, είναι ότι στο μέλλον, ο αριθμός τίτλων Grand Slam που θα έχει στην κατοχή του, θα αυξηθεί κατά πολύ, από τα 8 που ήδη έχει…..!

Μάνος Παπαδάκης – m.papadakis@tennis24.gr

Video highlights