Από την αυτοάνοση πάθηση του συνδρόμου του Sjogren, πάσχει η Βίνους Γουίλιαμς όπως αποκάλυψε η ίδια λίγες ώρες μετά την ξαφνική αποχώρηση από το US Open με το τενιστικό μέλλον, πλέον, της Αμερικανίδας να είναι αβέβαιο καθώς πρόκεται για μια χρόνια ασθένεια που στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν έχει ξεκάθαρη θεραπεία.

Η Βίνους Γουίλιαμς έλυσε τη σιωπή της για το μυστηριώδες πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες και δεν της έχει επιτρέψει να αγωνιστεί σε πολλά τουρνουά του tour.

Η σπουδαία Αμερικανίδα πρωταθλήτρια, απέσυρε τη συμμετοχή της από το 2ο γύρο του US Open, λίγο πριν αντιμετωπίσει το Νο22 του ταμπλό Σαμπίν Λισίτσκι και λίγο αργότερα αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο Sjogren το οποίο είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δε λειτουργεί φυσιολογικά. 

Μια λαϊκή προσέγγιση μιας αυτοάνοσης ασθένειας είναι ότι ο οργανισμός (το ανοσοποιητικό σύστημα) επιτίθεται στα δικά του υγιή κύτταρα ενώ στην περίπτωση του συνδρόμου του Sjogren τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με ξηροφθαλμία, ξηροστομία και ρευματικές παθήσεις ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία.

“Είμαι πραγματικά πολύ στεναχωρημένη που αναγκάζομαι να αποσύρω τη συμμετοχή μου από το US Open. Πρόσφατα διαγνώστηκα με το σύνδρομο του Sjogren, μια αυτοάνοση ασθένεια η οποία συνεχώς επηρεάζει τα επίπεδα ενεργειάς μου και προκαλεί κόπωση και πόνο στις αρθώσεις. Είμαι ευγνόμων που τελικά έγινε η διάγνωση και θα επικεντρωθώ στην αποθεραπεία και στην επιστροφή μου στο tour” είπε στη δηλωσή της η Βίνους Γουίλιαμς.

Η Αμερικανίδα έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά φέτος από διάφορα προβλήματα τραυματισμού. Εγκατέλειψε τον αγώνα της στον 3ο γύρο του Australian Open με πρόβλημα στο ισχίο και επέστρεψε στο tour τον Ιούνιο. Έκανε ορισμένα παιχνίδια, όμως δεν μπόρεσε να αγωνιστεί σε Τορόντο και Σινσινάτι, προφανώς αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα του συνδρόμου του Sjogren.

Πριν την έναρξη του US Open είχε δηλώσει ότι μόλις είχε ξεκινήσει προπονήσεις καθώς μια μυστηριώδη ασθένεια της “ρούφαγε” όλη την ενέργεια…

Ο Άντι Ρόντικ, πολύ καλός φίλος της Βίνους, μίλησε για την περιπέτεια υγείας της συμπατριώτισσάς του.

“Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Είμαι ανήσυχος γιατί αν η Βίνους αποφάσισε να μην συνεχίσει στο US Open είναι γιατί πρόκειται για κάτι σοβαρό και σίγουρα δεν είναι κρυολόγημα. Πολλές φορές έχουν δεχθεί σκληρή κριτική αλλά πιστέψτε με, σε πέντε χρόνια αφού αποσυρθούν, θα λείπουν σε όλους” είπε χαρακτηριστικά ο πρωταθλητής του US Open το 2003.

Η Βίνους που έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενα χρόνια τον τίτλο του πρωταθλητή στο Flushing Meadows (2000-01), στον πρώτο της αγώνα κόντρα στην Βέσνα Ντόλοντς την οποία νίκησε με 6-4, 6-3 δεν έδειξε κάποια ιδιαίτερα σημάδια της ασθένειας και η όποια ανετοιμοτητά της μεταφράστηκε από την μεγάλη απουσία της από τα courts.

Με τα καλύτερα λόγια για την μεγάλη Γουίλιαμς, μίλησε και η Μαρία Σαράποβα: “Ελπίζω να μην είναι το τέλος της καριέρας της. Παρόλο που είναι λίγο μεγαλύτερη από εμάς, είναι μια από τις πιο fit τενίστριες στον κόσμο και από τις πιο επικίνδυνες να τις αντιμετωπίσεις”.

Video highlights