ΤΟ ΑΚΑΜ εξελίσσεται!
14.07.17
Image Από το 1995, το Αθλητικό Κέντρο Αντισφαίρισης Μαραθώνα (Α.Κ.Α.Μ.), λειτουργεί με σκοπό να βοηθήσει στην εξάπλωση και την εκμάθηση του αθλήματος σ’ ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Έκτοτε αποτελεί τον κύριο και μόνο μοχλό για την ανάπτυξη της τένις στη περιοχή.

Το Α.Κ.Α.Μ. έχει καταφέρει να αναρριχηθεί πολύ γρήγορα στα υψηλότερα σκαλοπάτια της Πανελλήνιας κατάταξης, ξεπερνώντας ομίλους με μακρόχρονη ιστορία στο άθλημα, χάρη στην ποιοτική δουλειά που γίνεται κυρίως στα παιδικά τμήματα. Το κέντρο ακολουθεί όλες τις σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης τένις, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

akam17-3_420.jpgTo Club διαθέτει συνολικά 11 γήπεδα (2 χωμάτινα, 8 σκληρής επιφάνειας green set και 1 συνθετικού τάπητα) τα οποία διαθέτουν τεχνητό φωτισμό για συναντήσεις και μετά την δύση του ηλίου. Η υφιστάμενη εγκατάσταση του τεχνητού φωτισμού αποτελείται από προβολείς τεχνολογίας κυρίως υψηλής πίεσης ατμών νατρίου 400W.

Το Αθλητικό Κέντρο Αντισφαίρισης Μαραθώνα, έχοντας γνώση των απαιτήσεων και των διεθνών προδιαγραφών και παρακολουθώντας τις τάσεις στον χώρο, αποφάσισε να προχωρήσει στην πιλοτική αντικατάσταση του φωτισμού δύο εκ των γηπέδων, με φωτισμό τεχνολογίας Led.

Για την εφαρμογή αυτή το ΑΚΑΜ απευθύνθηκε στην Philips, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτισμού παγκοσμίως, γνωρίζοντας και έχοντας άποψη από τους φωτισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την μεγάλη εμπειρία τους σε φωτισμό γηπέδων και σταδίων.

Τα δύο γήπεδα χρησιμοποιούσαν 12 προβολείς υψηλής πίεσης ατμών νατρίου 400W με πορτοκαλί απόχρωση, τοποθετημένους σε 4 ιστούς 9μ στις εξωτερικές πλευρές των δύο ακριανών γηπέδων. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις επιπέδων φωτισμού με ειδικό όργανο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν τα ιδιαίτερα επίπεδα φωτισμού και οι  ανομοιομορφίες του.

Παράλληλα, λόγω της φύσης του λαμπτήρα και της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, η ποιότητα του οπτικού περιβάλλοντος ήταν χαμηλή, με αποτέλεσμα να είναι κουραστικό για την όραση των αθλητών.

Η Philips (www.philips.com) σε συνεργασία με την NeaPolis Lighting (www.neapolislt.gr) και με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία στον χώρο του φωτισμού, εκπόνησε τις απαιτούμενες φωτοτεχνικές μελέτες με στόχο την εύρεση της βέλτιστης λύσης για τον φωτισμό των δύο γηπέδων.

Οι δύο βασικές σχεδιαστικές κατευθύνσεις ήταν:

1)    η ποιοτική αναβάθμιση του φωτισμού με στόχο την κάλυψη των διεθνών απαιτήσεων,
2)    η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες με χαμηλότερη κατανάλωση.     

akam17-4_420.jpg


Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς αφενός αυξήθηκαν σημαντικά τα επίπεδα φωτισμού (κοντά στα 200lx όπως ορίζει το πρότυπο), αφετέρου επετεύχθη  ομοιομορφία στον φωτισμό, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του φωτισμού λόγω του υψηλότερου δείκτη χρωματικής απόδοσης.

Παράλληλα, μειώθηκαν οι ρύποι και φυσικά επετεύχθη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας ίση με -50% (εγκατεστημένη ισχύς πριν με επιβαρύνσεις οργάνων έναυσης:  5.640W, εγκατεστημένη ισχύς μετά: 2.848W).

Είναι δε σημαντικό να σημειωθεί πως για την παρέμβαση δεν απαιτήθηκε καμία ηλεκτρολογική ή άλλη επέμβαση, διατηρώντας έτσι χαμηλά και τα κόστη της εγκατάστασης. Τέλος, και κατά την διάρκεια της τοποθέτησης πραγματοποιήθηκε λεπτομερής στόχευση, βασισμένοι στην φωτοτεχνία με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η τεχνολογία Led είναι πλέον ώριμη και προσιτή για να καλύψει τις απαιτήσεις σε κάθε είδους έργο, όπως οι υπαίθριες αθλητικές εφαρμογές είτε για επαγγελματίες αθλητές είτε για αναψυχή.

Photogallery (πατήστε για μεγέθυνση)

akam17_420.jpg

akam17-1_420.jpg

akam17-2_420.jpg
 
Advertisement

ATP Tennis24 TV


To La Decima του Ράφα στο Παρίσι, η πιο ιστορική στιγμή της φετινής χρονιάς
Advertisement
tvschedule_220x80.jpg
e-tennis40.jpg

Editorial

  Το πιο δύσκολο στο τένις
  Σχεδόν κανένας πόντος στο τένις δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα, το τένις έχει πιο πολλούς πόντους υπό πίεση: Game points, Set points, Match points, Championship points. ..
  Διαβάστε...

Mental Toughness

  «Πολεμώντας» το άγχος
  Άγχος. Μια συναισθηματική κατάσταση που πολλές φορές μας οδηγεί σε αρνητικές καταστάσεις. Ο Δρ Συμεών Σιωμόπουλος, μέσα από τη στήλη του Mental Toughness, μας εξηγεί τρόπους ..
  Διαβάστε...

Down the line

  Εφαλτήριο για την καριέρα του
  Το πληθωρικό ταλέντο του ήταν εξώφθαλμο από την αρχή, όταν ήταν ακόμα πολύ νέος, από τότε που μας πρωτοσυστήθηκε και παρουσιάστηκε στα παγκόσμια courts. ..
  Διαβάστε...

Integral Tennis

  In the Zone
  «Κι εσύ βλέπεις τον εαυτό σου να βυθίζεται σε μια εκστατική κατάσταση, σε σημείο που νιώθεις ότι σχεδόν δεν υπάρχεις. Έζησα αυτήν την εμπειρία κι άλλοτε. Το χέρι μου μοιάζει να μην ακολουθεί το σώμα μου ..
  Διαβάστε...