Η διαφορά στο forehand
21.04.15
Image Όλοι μιλούσαμε για το backhand του Νόβακ Τζόκοβιτς, το πόσο υπέροχο είναι, με πόση ευκολία και άνεση το χειρίζεται, τις φανταστικές επιστροφές του, τις μαγικές του γωνίες και φυσικά πόσο φοβερή είναι η ευθεία του. Το χτύπημα, όμως, που κάνει τη διαφορά πλέον είναι το forehand του Νόλε το οποίο έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά.

Τη γνώμη μου γενικά για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, την έχω καταθέσει στο παρελθόν και προφανώς τη γνωρίζετε...

Προσωπικά τον θεωρώ τον πιο αποτελεσματικό τενίστα όλων των εποχών, έχοντας όλα τα όπλα για να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε επιφάνεια και κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Δεν έχει την ολοκληρωτικότητα του Φέντερερ, όμως το παιχνίδι του φαίνεται πιο ολοκληρωμένο γιατί ακριβώς ο μέσος όρος είναι πολύ πιο υψηλός σχεδόν σε όλα τα επίπεδα (ακόμα και σε σύγκριση με τον Φέντερερ του 2006 και του 2007).

Το πόσο έχει δουλέψει το τέλειο, για τένις, σώμα του είναι εμφανές και διαπιστώνεται εύκολα σε επίπεδο ελαστικότητας, εκρηκτικότητας, αντοχής, κάλυψη γηπέδου, ταχύτητας και δύναμης.

Για την πνευματική του αντοχή, ούτε λόγος.... Μπορεί να παρουσιάζει ορισμένα φυσιολογικά διαστήματα αμφιβολίας, μέσα στη σεζόν ή μέσα σε κάποια (ελάχιστα) παιχνίδια, ωστόσο και σε αυτόν τον τομέα ο μέσος όρος είναι πολύ παραπάνω από των υπολοίπων. Η αυτοπεποίθηση, δε, με την οποία αγωνίζεται το τελευταίο διάστημα, είναι άνευ προηγουμένου και τον έχει μετατρέψει σε έναν, κυριολεκτικά, ανίκητο αντίπαλο.

Στα χτυπήματά του, με εξαίρεση ίσως το βολέ και το σμας που έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμα, η ποιότητα του Νόλε είναι επίσης εντυπωσιακή.

Για το backhand δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα... απολύτως.

Το σερβίς παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένο, τα τελευταία τρία χρόνια και αποτελεί μεγάλο μέτρο πίεσης στον αντίπαλο, έχοντας τη δυνατότητα να χτυπήσει φλατ στο "Τ" ή slice στο ad court, βγάζοντας εκτός γηπέδου τον αντίπαλο. Οι άσοι έχουν αυξηθεί και σε συνδυασμό με την ικανότητά του να σερβίρει άψογα και με καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές, τον κάνουν "άσπαστο".

Αυτό, όμως, που πιστεύω ότι έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά πάνω στο παιχνίδι του Τζόκοβιτς και κάνει τη μεγάλη διαφορά τα τελευταία χρόνια, είναι το forehand του.

Η ποικιλία των επιλογών του στο forehand, είναι σχεδόν τρομακτική...

Αλλάζει με μεγάλη ευκολία κατεύθυνση στη μπάλα, κτίζοντας άψογα τον πόντο και τον φέρνει στο σημείο που θέλει, ρουφώντας συνέχεια σωματική και πνευματική ενέργεια απ'τον αντίπαλο (VIDEO).

Οι γωνίες του είναι μοναδικές, χρησιμοποιώντας πολύ τον καλοδουλεμένο του καρπό μαζί με ώμο και αγκώνα (VIDEO)

Ακόμα και στα on the run forehands που κάποιος άλλος τενίστας απλά θα προσπαθούσε απλά να περάσει τη μπάλα απέναντι, ο Τζόκοβιτς με δεδομένη και την ταχύτητά του, βγάζει απίθανα χτυπήματα είτε στην ευθεία (VIDEO), είτε στη διαγώνιο (VIDEO).

Το επίσης καλό με το forehand του Σέρβου, είναι ότι ταιριάζει σε όλες τις επιφάνειες, σε αντίθεση με του Φέντερερ που είναι πιο αποτελεσματικό, κυρίως, στις γρήγορες επιφάνειες και του Ναδάλ που είναι φτιαγμένο, κυρίως, για χώμα. Μιλώντας για τους δύο βασικούς του αντίζηλους, ο Νόλε δεν χρειάζεται να δαπανήσει επιπλέον ενέργεια για να γυρίσει στο forehand ή στο backhand, όπως κάνουν οι Φέντερερ και Ναδάλ, ψάχνοντας κυρίως το forehand τους. Και τα δύο χτυπήματά του είναι εξίσου παντοδύναμα...

Χρησιμοποιώντας semi western λαβή, ο Νόλε κυρίως παίζει με στόχο την παραγωγή σπιν, ωστόσο είναι ικανός να χτυπήσει και φλατ χτυπήματα, αλλάζοντας pace στο ράλι, δυσκολεύοντας τον αντίπαλο να διαβάσει το χτύπημα.

Για το βάθος, δεν το συζητάμε... Τα βαθιά χτυπήματα του Τζόκοβιτς είναι σημείο αναφοράς σε κάθε του παιχνίδι...


Πως ο Τζόκοβιτς βελτίωσε το συγκεκριμένο χτύπημα; Μα είναι λογικό... Το βασικό πλάνο των αντιπάλων του, ήταν να αποφύγουν το πολύ πιο δυνατό backhand, στοχεύοντας στο όχι τόσο αποτελεσματικό forehand. Τώρα;
Μαρίνος Ταχτσίδης - Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

 

Αρχεία Editorial

Editorial

  Το πιο δύσκολο στο τένις
  Σχεδόν κανένας πόντος στο τένις δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα, το τένις έχει πιο πολλούς πόντους υπό πίεση: Game points, Set points, Match points, Championship points. ..
  Διαβάστε...

Mental Toughness

  «Πολεμώντας» το άγχος
  Άγχος. Μια συναισθηματική κατάσταση που πολλές φορές μας οδηγεί σε αρνητικές καταστάσεις. Ο Δρ Συμεών Σιωμόπουλος, μέσα από τη στήλη του Mental Toughness, μας εξηγεί τρόπους ..
  Διαβάστε...

Down the line

  Εφαλτήριο για την καριέρα του
  Το πληθωρικό ταλέντο του ήταν εξώφθαλμο από την αρχή, όταν ήταν ακόμα πολύ νέος, από τότε που μας πρωτοσυστήθηκε και παρουσιάστηκε στα παγκόσμια courts. ..
  Διαβάστε...

Integral Tennis

  In the Zone
  «Κι εσύ βλέπεις τον εαυτό σου να βυθίζεται σε μια εκστατική κατάσταση, σε σημείο που νιώθεις ότι σχεδόν δεν υπάρχεις. Έζησα αυτήν την εμπειρία κι άλλοτε. Το χέρι μου μοιάζει να μην ακολουθεί το σώμα μου ..
  Διαβάστε...