Μην κάνετε το λάθος...
30.03.15
Image Είναι αλήθεια ότι ο Ράφαελ Ναδάλ, ίσως για πρώτη φορά στην καριέρα του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνει πιο ευάλωτος από ποτέ. Η φοβερή αυτοπεποίθηση, η κτηνώδης πνευματική δύναμη που τον χαρακτήριζε , έχει αντικατασταθεί από ανασφάλεια, ατολμία, νευρικότητα, και παντελής έλλειψη σιγουριάς στο παιχνίδι του...

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε όλοι, είναι να ξεγράψουμε τον Ράφα...

Ήδη στα social media και σε τενιστικά forum, γράφονται επικήδειοι για τον Ισπανό κάτι που μου θυμίζει έντονα τον Ρότζερ Φέντερερ το 2008 και το 2013, όπου πολλοί, μεταξύ των οποίων και φανατικοί Φεντερερικοί, ζητούσαν επιτακτικά απ'τον Ελβετό να εγκαταλείψει την ενεργό δράση γιατί ξεφτυλίζεται και αμαυρώνει το όνομά του...

Ο Φέντερερ όχι μόνο μας διέψευσε (ήμουν και εγώ από τους πρώτους που έκαναν το λάθος να μιλήσει για το τέλος το 2008), αλλά μας ξεμπρόστιασε, αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό ενός σπουδαίου Πρωταθλητή: την άνοδο μετά από πτώση.

Όπως και ο Φέντερερ, έτσι και ο Ναδάλ είναι ένας σπουδαίος Πρωταθλητής με όλη τη σημασία της λέξης, ίσως και σπουδαιότερος με βάση χαρακτηριστικά όπως η θέληση για τη νίκη, το αστείρευτο πάθος, το κίνητρο, η τρομακτική πνευματική αντοχή.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν εξαφανίζονται.... Υπάρχουν ακόμα στη ψυχοσωματική σύνθεση του Ναδάλ και ίσως αναπτύσσονται/μεγαλώνουν περισσότερο, τώρα που ο Ισπανός περνάει αυτή την πολύ δύσκολη φάση στην καριέρα του.

Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τενίστα στην ιστορία του αθλήματος, κυρίως λόγω των πολλών και συχνών τραυματισμών του, ο Ράφαελ Ναδάλ έχει αποδείξει ότι είναι ένας πραγματικά μεγάλος Πρωταθλητής!

Η πειθαρχία του δεν έχει προηγούμενο και η αφοσίωσή του στη σκληρή προσπάθεια, τον έχουν οδηγήσει σε αμέτρητες επιτυχίες, ακόμα και μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω τραυματισμού.

Πολλοί τραυματίστηκαν, ελάχιστοι όμως κατάφεραν να επιστρέψουν και να διαχειριστούν τα σωματικά και πνευματικά πισωγυρίσματα, απόρροια αυτών των τραυματισμών. Κανένας άλλος σαν τον Ναδάλ...

Τα λόγια του Ράφα μετά την ήττα απ'τον Βερντάσκο, με κάνουν ακόμη πιο σίγουρο ότι η στιγμή που θα είναι και πάλι στην κορυφαία του κατάσταση, δεν θα αργήσει να έρθει..

"Θα το διορθώσω. Δεν ξέρω πόσο θα πάρει, μια εβδομάδα, έξι μήνες, έναν χρόνο, όμως θα τα καταφέρω. Είναι κάτι που πρέπει να διορθώσω για μένα και την ομάδα μου. Χρειάζομαι τη στήριξη της ομάδας μου, όμως πρώτα απ'όλα πρέπει να στηρίξω εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Κανένας άλλος δεν θα αλλάξει τη δική σου κατάσταση"

Είναι η σωστή συμπεριφορά ενός γνήσιου πρωταθλητή...

Άλλωστε, δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς και αυτό ο Ναδάλ το έχε κάνει περισσότερες φορές από οποιονδήτε άλλον...

Μαρίνος Ταχτσίδης - Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 

Αρχεία Editorial

Editorial

  Το πιο δύσκολο στο τένις
  Σχεδόν κανένας πόντος στο τένις δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα, το τένις έχει πιο πολλούς πόντους υπό πίεση: Game points, Set points, Match points, Championship points. ..
  Διαβάστε...

Mental Toughness

  «Πολεμώντας» το άγχος
  Άγχος. Μια συναισθηματική κατάσταση που πολλές φορές μας οδηγεί σε αρνητικές καταστάσεις. Ο Δρ Συμεών Σιωμόπουλος, μέσα από τη στήλη του Mental Toughness, μας εξηγεί τρόπους ..
  Διαβάστε...

Down the line

  Εφαλτήριο για την καριέρα του
  Το πληθωρικό ταλέντο του ήταν εξώφθαλμο από την αρχή, όταν ήταν ακόμα πολύ νέος, από τότε που μας πρωτοσυστήθηκε και παρουσιάστηκε στα παγκόσμια courts. ..
  Διαβάστε...

Integral Tennis

  In the Zone
  «Κι εσύ βλέπεις τον εαυτό σου να βυθίζεται σε μια εκστατική κατάσταση, σε σημείο που νιώθεις ότι σχεδόν δεν υπάρχεις. Έζησα αυτήν την εμπειρία κι άλλοτε. Το χέρι μου μοιάζει να μην ακολουθεί το σώμα μου ..
  Διαβάστε...