Αθλητική παιδεία
15.10.13
Image Πόσο συγκλονιστικό αλήθεια είναι, να βλέπεις δύο υπέροχους τενίστες, όπου σε τόσο μικρή ηλικία έχουν κατακτήσει τόσα πολλά, χωρίς κανένα σνομπισμό ή βεντετισμό, να δείχνουν τόσο γήινοι και ανθρώπινοι , ενώ η ειλικρινής αγκαλιά τους, αγκάλιαζε σφιχτά όλη τη σημασία του fair play και του αλληλοσεβασμού;

Στη Σανγκάη και στο 8ο Masters τουρνουά της χρονιάς, παρακολουθήσαμε ένα σπουδαίο τελικό από δύο καταπληκτικούς παίκτες, τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο, όπου στο τρίτο σετ απογείωσαν για άλλη μια φορά το τένις.

Τελικός νικητής στις λεπτομέρειες, αναδείχθηκε ο Σέρβος υπεραθλητής, αλλά δε θα αποτελούσε καμία έκπληξη αν το τρόπαιο κατέληγε στα χέρια του Ντελ Πότρο, όπου το ταλέντο του και η ποιότητα του παιχνιδιού του, νομίζω είναι πασιφανές, ότι έχει φτάσει πια τα στάνταρ των απόλυτα κορυφαίων.

Ένα περιστατικό όμως που έγινε μετά το τέλος αυτού του μεγάλου αγώνα, ίσως και να επισκιάζει και τον ίδιο τον τελικό.

Στην απονομή των τροπαίων στους δύο μεγάλους φιναλίστ, ο Νόβακ και ο Χουάν Μαρτίν παρέδωσαν μαθήματα ήθους και αθλητικής παιδείας σε όλο τον κόσμο με τις εκατέρωθεν δηλώσεις τους, αναγνωρίζοντας ο ένας την τεράστια αξία του άλλου. Χωρίς ίχνος θεατρινισμού και τυπικών δηλώσεων για να βγει η υποχρέωση, με λόγια που έβγαιναν από τη ψυχή τους, δίδαξαν την έννοια του αθλητισμού και των ιδεών που αυτός πρεσβεύει.

Πόσο συγκλονιστικό αλήθεια είναι, να βλέπεις δύο υπέροχους τενίστες, όπου σε τόσο μικρή ηλικία έχουν κατακτήσει τόσα πολλά, χωρίς κανένα σνομπισμό ή βεντετισμό, να δείχνουν τόσο γήινοι και ανθρώπινοι, ενώ η ειλικρινής αγκαλιά τους, αγκάλιαζε σφιχτά όλη τη σημασία του fair play και του αλληλοσεβασμού;

Αθλητική παιδεία. Μια τόσο τεράστια έννοια, που θα έπρεπε να είναι πάντα το θεμέλιο σε κάθε παιδί που ξεκινάει τον αθλητισμό και να αποτελεί τη λυδία λίθο για να γίνει εκτός από ολοκληρωμένος αθλητής και μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Η άμιλλα, η ανταγωνιστικότητα, η συνεχής προσπάθεια να ξεπερνάς τα όριά σου, η επιδίωξη της νίκης με θεμιτούς τρόπους είναι αθλητισμός. Αλλά αθλητισμός είναι και ο σεβασμός στον αντίπαλο, η αλληλοεκτίμηση, η αναγνώριση της αξίας του συναθλητή σου, η παραδοχή της ανωτερότητάς του σε ενδεχόμενη ήττα σου. Μέγιστες αξίες, που περικλείουν όλη την ομορφιά και την ευδαιμονία που μπορούν να σου χαρίσουν απλόχερα τα σπορ.

Αυτές τις αξίες ανέδειξαν στον υπέρτατο βαθμό με τη συμπεριφορά τους ο Τζόκοβιτς και ο Ντελ Πότρο. Δίδαξαν σε πολλά αρρωστημένα μυαλά, που προσπαθούν μέσω του αθλητισμού να κυοφορήσουν τα δικά τους προσωπικά συμπλέγματα, ότι αυτός που στέκεται απέναντί μας δεν είναι εχθρός μας, αλλά απλά αντίπαλός μας. Μέσα από το ψυχικό τους μεγαλείο, παρέδωσαν σε ισχυρές δόσεις ένα δωρεάν φροντιστήριο, για το τι σημαίνει πραγματικός πρωταθλητής.

Τέτοιες συμπεριφορές από είδωλα του σύγχρονου τένις, μπορούν να δώσουν την πιο θετική έμπνευση σε επίδοξους μελλοντικούς αστέρες, να ξεκινήσουν με υγιείς βάσεις την ενασχόλησή τους στον αθλητικό στίβο. Έμπνευση όμως μπορεί να πάρει και ένα μεγάλο τμήμα φιλάθλων, που αντί να απολαμβάνει το μαγικό θέαμα που του παρέχουν τέτοιοι αστέρες μέσα στα court, περιμένει στη γωνία τη στιγμή που θα χάσει «ο εχθρός» παίκτης, για να εξαπολύσει τα δηλητηριώδη βέλη του. Νοοτροπία που δε συνάδει ασφαλώς με τα ιδανικά του αθλητισμού και δείχνει τόσο παράταιρη με αυτά που παρουσιάζουν με τη στάση τους, οι μοναδικοί πρωταγωνιστές, οι ίδιοι οι αθλητές.

Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το ήθος, την προσωπικότητα και την κατάθεσης ψυχής που επέδειξαν αυτοί οι δύο μεγάλοι παίκτες, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο.

Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε και να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο αυτά που χαρίζει σε αφθονία μόνο ο αθλητισμός.

Νόλε και Χουάν, είστε πραγματικοί ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ!!

Μάνος Παπαδάκης - Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

 

Αρχεία Down the line

Editorial

  Το πιο δύσκολο στο τένις
  Σχεδόν κανένας πόντος στο τένις δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αθλήματα, το τένις έχει πιο πολλούς πόντους υπό πίεση: Game points, Set points, Match points, Championship points. ..
  Διαβάστε...

Mental Toughness

  «Πολεμώντας» το άγχος
  Άγχος. Μια συναισθηματική κατάσταση που πολλές φορές μας οδηγεί σε αρνητικές καταστάσεις. Ο Δρ Συμεών Σιωμόπουλος, μέσα από τη στήλη του Mental Toughness, μας εξηγεί τρόπους ..
  Διαβάστε...

Down the line

  Εφαλτήριο για την καριέρα του
  Το πληθωρικό ταλέντο του ήταν εξώφθαλμο από την αρχή, όταν ήταν ακόμα πολύ νέος, από τότε που μας πρωτοσυστήθηκε και παρουσιάστηκε στα παγκόσμια courts. ..
  Διαβάστε...

Integral Tennis

  In the Zone
  «Κι εσύ βλέπεις τον εαυτό σου να βυθίζεται σε μια εκστατική κατάσταση, σε σημείο που νιώθεις ότι σχεδόν δεν υπάρχεις. Έζησα αυτήν την εμπειρία κι άλλοτε. Το χέρι μου μοιάζει να μην ακολουθεί το σώμα μου ..
  Διαβάστε...